Interviews II

 

Interview met letser Marlo

(maart 2016)

 

Marlo werd Letslid n.a.v. een infosessie in het Seniorencentrum van Brussel, nu BOp – het Brussels Ouderenplatform. We mochten het interview met haar overnemen, dat gepubliceerd werd in hun magazine van maart-april 2016. Het werd afgenomen door Inge, medewerker bij het BOp, en zelf ook letser. Bedankt, Marlo en Inge!

 

BOp: ’’Marlo, hoe kwam jij bij LETS Brussel terecht?’’

Marlo: ’’Via de infosessie die het Seniorencentrum en LETS Brussel organiseerden in 2013 in jullie stek op het Zaterdagplein. Ik was geïntrigeerd toen ik de aankondiging las en ben toen gewoon komen luisteren om wat meer te weten te komen over dit systeem. En op het einde van de sessie besloot ik me aan te sluiten.’’

 

’’Wat heeft je ertoe aangezet om in het systeem te stappen en LETSer te worden?’’

’’Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Ik heb af en toe wat praktische hulp nodig. Ik ben, moet je weten, helemaal niet ‘technisch’ aangelegd en sommige zaken zoals bijvoorbeeld een lekkende kraan of een vals contact in een lamp zijn gemakkelijk te verhelpen door iemand die daar even tijd wil voor maken. Anderzijds bedacht ik dat ik ook heel wat spullen heb liggen thuis waar ik niets meer mee doe. Ze liggen er eigenlijk gewoon maar stof te vergaren. Dus dacht ik “misschien kan ik er een LETS-er plezier mee doen”. En de beslissing was genomen. Speciale verwachtingen had ik niet echt, ik dacht “laat maar komen wat komt”.’’

 

’’Bij de instap wordt je gevraagd om je vraag en aanbod in te geven. Ondertussen ben je een actieve LETSer geworden. Mogen we weten wat je zoal hebt verkregen en gedaan?’’

’’Mijn allereerste stappen in het LETSen heb ik gezet bij een dame die op zoek was naar iemand die haar kon helpen om in het Frans te converseren. Dit leek me wel leuk om te doen. We hebben dan met elkaar contact opgenomen en een keer per week babbelden we met elkaar in het Frans waarbij ik haar tips gaf en corrigeerde waar nodig. En het was geen saaie bedoening hoor! De ene keer ging ik naar haar toe en de andere keer kwam ze bij mij. Dan zaten we gezellig bij elkaar met een kopje koffie. Toen ik anderzijds op een bepaald moment een nieuwe computer in huis had gehaald, kreeg ik ineens geen toegang meer tot mijn e-mailaccount. Van alles heb ik geprobeerd. (Herinner je je dat ik niet echt technisch ben aangelegd?) Toen heb ik via LETS iemand gevonden die het probleem heeft opgelost. Wat een opluchting. Tja, ieder zijn specialiteit hè? En mijn lekkende kraan? Wel die is ondertussen weer prima in orde dankzij een handige Harry zonder dat daar een torenhoge factuur aan vasthing. En jij (Inge) hebt toch ook mijn steakmessen geslepen in ruil voor een paar Ketjes?’’

 

’’Wat staat er nog op je aanbodlijstje?’’

’’Ik had fotopapier dat in de kast bleef liggen en dat heb ik voor een paar Ketjes ‘verLETSt’ aan iemand die dat best kon gebruiken. Ik zoek voor mensen die willen weten of ze voorouders hebben in Nederland officiële aktes op; dat doe ik uit passie voor genealogie en mijn engelengeduld om dingen uit te pluizen. Onlangs heb ik ook een Peruaans meisje geholpen dat graag Nederlands wilde leren. En ik heb een stapel kinderboeken en cd’s die liggen te wachten op een LETSer die ze graag wil.’’

 

’’Mag ik je tenslotte nog vragen of je het LETSen zou aanraden aan de lezers? Zo ja, waarom?’’

’’ Om het beknopt te zeggen: ik vind het handig! En op de koop toe ontmoet je nieuwe mensen. Weet je nog die dame die ik hielp in het Frans te converseren? Dat was slechts een paar keer, maar nu nog stuur ik haar nog steeds een mailtje met Kerst en voor haar verjaardag. En het feit dat zij me heeft verteld dat ik haar heb kunnen vooruithelpen geeft me echt veel voldoening! Leuk toch? Trouwens, ik heb gezien dat jij een paar potjes rozemarijn aanbiedt uit je stadskoertje. Je mag me er eentje bezorgen…”

 

Het BOp organiseert een infosessie samen met Lets Brussel op vrijdag 15 april 2016 om 14 uur in haar lokalen. Info over het BOp vind je op www.bop.brussels. n.

 

 

 

 

Interview met letser Veerle V. uit Schaarbeek

(december 2015)

 

We ontmoeten Veerle in een gezellig herenhuis in Schaarbeek.

 

Veerle, hoe kwam jij bij Lets terecht?

Het was op een weekend dat ik volgde dat ik ervan hoorde. Er was nogal wat eten over dat weggegooid zou worden, maar ik heb dat toen meegenomen en aan familie en vrienden uitgedeeld. Een van de deelnemers zei toen dat die overschotten via Lets snel een weg zouden gevonden hebben. Zelf was die persoon lid van Lets Gent. Ze vertelde dat ze op deze manier haar appel- en perenoverschotten aan de man kreeg en dat men bij haar ook terechtkon voorvegetarische afhaalmaaltijden.

Dat bracht me op het idee om ook te gaan letsen en dat doe ik nu al zo’n anderhalf jaar.

 

Een tweetal weken geleden zag ik via Elas een heel vraag- en aanbodlijstje bij je naam op de contactlijst. Ondertussen is het wel gekrompen?

Dat klopt: het systeem meldde me dat een aantal vragen/aanbiedingen vervallen zijn. Ik moet ze dus dringend terug actualiseren.

 

Herinner je je nog je eerste Lets activiteit?

Ik ben begonnen met eens bij Lieven (MOL003) thuis te gaan koken. Ik houd van lekkere en gezonde natuurvoeding en deel dat graag met anderen. Ook voor afhaalgerechtjes kan ik zorgen. Ik hield eens een brunch bij me thuis. Ik had er toen zelfs een mini-kruidenmarktje bijgezet.

 

Bij je Vragen zie ik dat je ketjes geeft voor onkruid ... en wat bedoel je met bio-like kruiden?

Ja, dat wat anderen juist weren, is bij mij gegeerd. Onkruiden zoals brandnetel, zevenblad, kleefkruid, springzaad, Japanse duizendknoop ...ik doe er iets mee. Zo gebruik ik zevenblad in pannenkoeken, maar je kan het ook klaarmaken zoals spinazie: met een klontje boter en een fijngesneden uitje, wat melk of room erbij en laten sudderen. Dit kan natuurlijk ook met brandnetel.

Bio-like kruiden is mijn eigen term voor kruiden die geteeld zijn zoals bio, (uit zuivere grond, zonder pesticiden of kunstmeststof etc…) maar dan van LETSers komen in de plaats van van bio-landbouwers. Vermits ik onlangs een bijkomende opleiding voor herborist gevolgd heb, kan ik vanalles gebruiken.

 

Een jong getijgerd poesje ’zingt’ om aandacht en eten terwijl Veerle me een lekker geurende lindebloesemthee voorzet.

 

Normaal gezien pluk ik zelf elke zomer de ’vruchten’ van de lindeboom, maar dit jaar was ik jammer genoeg niet thuis. Ik pluk zowel de bloesems als het schutblad, de ’vliegertjes’. Het is zonde om deze te laten hangen want ze zitten vol slijmstoffen.

 

Goed bij verkoudheden?

Ja, maar ook bij griep. Linde werkt zweetdrijvend, koortswerend en kalmerend, Het helpt de hoestslijmen op te lossen en werkt verzachtend en lichtjes samentrekkend op de slijmvliezen van de luchtwegen.

 

We kregen van jou eens een workshop ter gelegenheid van een Letscafé. Je leerde ons toen wondzalf maken.

Ik geef er nog andere: zo ben je ook voor massage-olie bij mij aan het goede adres. Dit maak ik op basis van etherische oliën en verschillende aroma’s.

Een ideetje misschien voor nog eens een letsworkshop. En dan bijvoorbeeld in aansluiting een letsmasseur om de kneepjes van het vak aan te leren: een lekkere schoudermassage ...

Ik gebruik ook planten met zeepachtige stoffen. Muggenmelk bereid ik met klimop, bodylotion met kleefkruid. Brandnetel en heermoes heb ik nodig voor gomasio ...

 

Voorlezen voor kinderen, vervoer met Cambio, breien ... vermeld je ook op je lijstje.

Als iemand hulp wil bij het breien: ik kan goed overweg met allerlei steken. Verder zoek ik uit hoe ik breipatronen kan aanpassen en zo.

 

Met raad en dRaad dus!

 

Veerle, bedankt voor dit gesprek!

 

 

 

Interview met letser Marijke

(maart 2015)

Interview met letser Marijke

Chris stelde de vragen, Marijke schonk de wijn

 

Marijke, wanneer ben jij bij Lets gekomen?

Dat was in het najaar van 2013, anderhalf jaar geleden.

 

Wat heeft je er toen toe aangezet?

Ik had al over Lets Brussel gelezen in het tijdschrift Uilenspiegel (maandblad van het Gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard Laken, n.v.d.r.). Maar achteraf had ik spijt dat ik de contactgegevens niet had bewaard. En dan kwam ik op de Plazey-feesten in het park van Koekelberg bij verrassing Kathy tegen, een collega en vriendin. Ik wist helemaal niet dat zij bij Lets Brussel was, en op dat moment zelfs deel uitmaakte van de kernploeg. Ze was daar samen met Nadia Lets aan het promoten en deelde foldertjes uit. Toen heb ik me ingeschreven.

 

Wat waren je verwachtingen?

Eerst dacht ik aan advies en voordelige hulp i.v.m. mijn huishouden: de praktische waarde dus. Maar ook de filosofie achter Lets trok me aan: waarden als milieubewustzijn en duurzaamheid. Ik ben nog nooit in een repaircafé geraakt, maar ik kies er wel altijd voor iets eerst te repareren of anders te gebruiken, alvorens een (nieuwe) aankoop te doen. Ik ben materialistisch op een bewuste manier: de dingen die ik me aanschaf moeten niet nieuw zijn. Eén van mijn hobbies is trouwens om op rommelmarkten rond te kuieren, en ik ga ook naar tweedehandswinkels om mooie dingen te ontdekken, veroveringen te doen. Waarbij ik geniet van de ongedwongen sfeer en de humoristische manier van doen van sommige mensen daarbij. Mensen met een zelfde filosofie, zoals bij Lets ook het geval is.

 

Wat was je eerste activiteit bij Lets?

De paasfietstocht vorig jaar! Ik was verrast dat je ook zo'n dingen kon doen bij Lets. Terzelfdertijd dacht ik dat ik ook zelf zo'n activiteiten zou kunnen organiseren om aan ketjes te geraken en ze binnen het Lets-systeem volgens mijn behoeften uit te geven. Zo kwam het dat ik mijn living openstelde voor een creanamiddag met meerdere activiteiten, waarbij ik zelf linosnijden en -druk aan anderen aanleerde. Verder kwam er rond Sinterklaas een gezellige spelletjesavond. Met paasmaandag was er dan de striptrip door Brussel: een stripverhalenparcours. Ook een tochtje door de tuin en serres van mijn koninklijke buurman werd gepland...

Nu ben ik sinds een tijdje ook vrije medewerker bij Lets, waarbij ik de redactie verzorg van de Nieuwsbrieven. Ik wil mee beweging brengen in het Letsgebeuren.

Eén van de eerste dingen ook die ik bij Lets meemaakte was het Letscafé. Als je letst, ben je bezig met namen en codes, maar in de Letscafés leer je de mensen erachter kennen. Ik vind het heel tof om daar andere Nederlandssprekende Brusselaars te leren kennen.

Ik voel me geen eenzaat en ik ben met veel bezig, dus die sociale contacten waren niet mijn eerste beweegreden. Maar het is fijn dat het erbij komt. Je begint bij Lets met iets, en gaandeweg integreer je steeds meer.

 

Dus je krijgt er veel voor terug?

Ja, er zit veel verrassends bij, waarbij ik denk: "Dat is ook allemaal Lets." Als je van Brussel bent, kom je ook mensen tegen van vroeger. In mijn jeugd woonde ik in Sint-Joost-ten-Node. Wie werkte daar toen in het gemeenschapscentrum als sociaal cultureel medewerkster? Lieve! (kernlid, n.v.d.r.) Of iemand anders, waarmee ik in mijn kindertijd naar zee ging ... liep ik bij Lets tegen het lijf! Omwille van gemeenschappelijke interesses vroeger, kom je mekaar nu ook weer plots tegen. Eigenlijk is het zelfs evident dat je elkaar terugziet: Lets = gelijkgezinden tegenkomen!

Ook verrassend zijn de ontdekkingen bij mezelf. Zo werk ik sinds een tijdje - naast Lieve - mee in een gemeenschappelijke tuin in Neder-Over-Heembeek. Tuinieren is in, maar ik had nooit gedacht dat ik daar zelf zo'n plezier in zou hebben. Verrassend als je op een dag een hele rij plantjes ziet boven piepen, dan weet je dat daar iets aan 't groeien is, maar wat ...? Je kijkt ernaar met de ogen van een kind.

 

Je hebt zelf ook een gezellig en verrassend tuintje hier ...

Ja, ook hier ben ik graag bezig. Die boom daar: ik droom van een boomhut erin. Misschien ook een idee om een letser bij te vragen ...

 

Je poezen die luisteren naar de namen Böbe, Fidji en Poeffie, Floortje de cavia, en Mieke je hondje niet te vergeten: vind je makkelijk een oppas voor je beestjes?

Weet je, ook zij zijn bijna allemaal tweedehands: van Veeweyde of elders. Ik kijk altijd eerst op de Contactlijst (op de website van Lets Brussel, Elas, n.v.d.r.) of er al een catsitter zijn diensten aanbiedt. Dan moet ik zelf de vraag niet stellen. Andere dringende vragen of aanbiedingen geef ik wel door, via de mailinglijst. Dit komt dan per mail onmiddellijk onder ieders aandacht. Een heel goed idee, die mailinglijst: Daardoor is er veel meer directe beweging binnen Lets. Er wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Oh ja, ik denk er opeens aan dat ik nog 'n iglotent heb liggen die ik kan uitlenen ...

 

Oppas voor je tweedehandse viervoeters is niet gratis. Maar 'Wie letst voor dier en kind, die wordt door hen bemind'. Wat doe je nog zoal voor de ket's?

Ik doe haarkleuringen. Ik bied mijn diensten aan voor het maken van muurschilderingen in kinderkamers. Ook kinderfeestjes organiseren staat op mijn lijst, met toffe ideetjes. Ik leen bepaalde zaken uit zoals een uitschuifladder, een massagevoetbad, een krultang, leuke kinderboeken ... Vorig jaar had ik hier zelfs een letser op zolder: een geïsoleerde ruimte die dienst kan doen als studiootje, maar nog niet af is. De keuken en badkamer worden trouwens met ons gedeeld.

 

Amaai, Marijke, dat is heel wat! Bedankt voor de goede ontvangst en het prettig gesprek. Tot Lets!